599 TL ve Üzeri Alışverişinizde Kargo Bedava! 299 TL Üzeri Siparişlerde Kargo 49 TL
Menü
ÜYELİK İŞLEMLERİ
Sepetim

Birinci Milli Birlik Komitesi (27 Mayıs 1960 - 13 Kasım 1960)

Yayınevi : Timaş Tarih
Yazar : Cemil Koçak
Barkod : 9786256767485
Ürün Kodu : 15201.01.6434
Sayfa Sayısı : 704
455,00 TL
650,00 TL
%30
İndirim
Beğen

Tükendi

Gelince Haber Ver
Paylaş
Fiyat Alarmı Tavsiye Et

Arka Kapak Metni 

27 Mayıs’ın resmî tarihi yazılmadı; ama yazılmak istendi doğrusu. Tıpkı İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kendi tarihini ve 1908’in öyküsünü resmî olarak kaleme almak istemesi gibi. Her iki teşebbüsün de başarısızlıkla sonuçlanmasının bir tesadüf olmadığını belirtmek isterim. Hayır, bu ne kaderdi ne de kısmet!

Prof. Dr. Cemil Koçak

Birinci Millî Birlik Komitesi Toplantı Zabıtları Işığında 27 Mayıs 1960 Darbesi Dosyası Tekrar Açılıyor!

Yakın Türkiye Tarihi’nin en önemli yazarlarından Cemil Koçak bu çalışmasında; 27 Mayıs 1960 tarihinde Demokrat Parti Hükûmeti’ni darbeyle devirerek siyasi iktidarı ele alan ve sonradan başına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel’in getirildiği Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup otuz sekiz kişilik askerî cuntanın yani Milli Birlik Komitesi’nin faaliyetlerini bir belgesel filmini aratmayacak üslupla yazdı.

27 Mayıs 1960 Darbesi pek çok Demokrat açısından büyük ölçüde idamlarla bütünleşmiş ve özdeşleşmiştir. Ama 27 Mayıs, sadece Yassıada’dan ve idamlardan ibaret sayılamaz. 27 Mayıs’ın öyküsünün yol haritasının çıkarılmadığını söylemek haksızlık olacaktır; ancak bu haritanın hayli eksik kaldığını da unutmamalıyız. Özellikle 27 Mayıs sonrasının siyasal iklimiyle 27 Mayıs’ın ve 27 Mayısçıların zihin dünyaları ve siyasal felsefeleri üzerinde yeterince durulmadığı âşikar... Cemil Koçak’ın bu çalışması 27 Mayıs üzerine yaptığı ve yapacağı araştırmalarda bu eksikliği gidermeyi amaçlıyor.

Millî Birlik Komitesi (MBK) Genel Kurul Toplantı Zabıtlarının çok uzun yıllardan beri araştırmacılara açık olmasına karşılık, bu tutanakların şimdiye kadar 27 Mayıs ve MBK üzerine yazılan hiçbir kitapta yer almamış olması şaşkınlık vericidir. Oysa bu tutanaklar; 27 Mayıs döneminin siyasal atmosferini yansıtmakta; 27 Mayısçıların dünya görüşünü ve anlayışını ortaya çıkarmakta; bu dönemdeki kararların dayandığı siyasal felsefeyi anlamayı kolaylaştırmakta; 27 Mayısçılar arasındaki anlaşmazlıkları ve bu anlaşmazlıkların nedenlerini belirlemek için yol gösterici olmakta ve nihayet bir dönemin ayrıntılı bir şekilde gözler önüne serilmesinin yolunu açmaktadır.

Neredeyse altmış beş yıl sonra bugünden geriye bakıldığında; ortaya çıkan manzaranın sadece geçmişe ait bir fotoğraf karesinden ibaret olduğunu düşünmek de yanıltıcı olur. Aksine, 27 Mayıs yakın dönem siyasi tarihimizin önemli bir kırılma noktası olarak tekrar be-tekrar ele alınmayı hak etmektedir.

Bu Kitap Neden Önemli?

Kitap, yakın tarih alanında yaptığı arkeolojik kazılarla resmî tarihi ve onun nasıl oluşturulduğunu açıklayan, unutulanları hatırlatan ve geçmişimizle yüzleşmemizi sağlayan Prof. Dr. Cemil Koçak tarafından yazıldı.
Koçak’ın bu çalışması, yakın tarihimizin en çok konuşulan/tartışılan demokrasi kazası olan 27 Mayıs 1060 Darbesi'nin dosyasını çok farklı bir tarihî kaynak kullanarak tekrar açtı ve belgesel üslubuyla yazdı.
Cemil Koçak bu çalışmasında; 27 Mayıs 1960 tarihinde Demokrat Parti Hükûmetini darbeyle devirerek siyasi iktidarı ele alan ve sonradan başına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel’in getirildiği Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup otuz sekiz kişilik askerî cuntanın yani Milli Birlik Komitesi’nin faaliyetlerini tüm toplantı tutanaklarını analiz ederek bu dönemi yorumladı.

Kitabın En Önemli Cümlesi

Ne var ki, nasıl ki 1908’in resmî tarihi yazılamamışsa, 27 Mayıs’ın da resmî tarihi yazılamadı.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.