Münevver Ayaşlı’nın, ilk olarak 1984’te basılmış eseri olan
Edep Yâ Hû, Osmanlı sarayındaki âdet ve merasimler (Cuma selamlığı, dinî bayramlar, cülûs törenleri, düğün ve sünnet merasimleri vs.), sarayda ve haremde yaşananlar (Sultan Abdülhamid’in tahta çıkışı, Sultan Mehmed Reşad’ın mizacıyla ilgili bilinmeyenler, saray sofraları ve ikramlarla ilgili detaylar, sarayda üç ayların nasıl yaşandığı, Osmanlı’da kiler kültürü, Türk mutfağı ve Ramazan sofralarıyla ilgili unutulmaya yüz tutmuş ilgi çekici teferruatlar) ve devrin meşhur isimlerine dair hikâyelerden oluşuyor.
Kitabın ikinci bölümünün adı 'Merak”. Bu bölümde, Münevver Ayaşlı’nın 1967-1972 yılları arasında gazetelerde yazdığı dinî-tasavvufî mahiyetteki köşe yazıları bir araya getirildi. Ayaşlı’nın
Yeni İstanbul ve
Babıâli’de Sabah gazetelerinde neşredilmiş bu makaleleri; üç aylar, mübarek gün ve geceler, çeşitli din büyüklerinden bahislerle başlayıp, Eşrefoğlu Rumi’nin
Müzekki’n-Nüfus adlı eserinden, İmam Gazali’nin
Kırk Esas ile
Mükâşefetü’l-Kulûb ve diğer bazı klasikleşmiş dinî eserlerden alıntılar, Asr-ı Saadet’ten pek çok hikâyelerle ilginç anekdotlar (Siyer-i Nebi, Hicret hadisesi, Gazalar vs.) içeriyor.
Edep Yâ Hû hem artık baskısı bulunmayan bir kitabı gün ışığına çıkartması, hem de Ayaşlı’nın dağınık haldeki pek çok yazısını bir kitapta toplaması açısından son derece değerli.