Menü
ÜYELİK İŞLEMLERİ
Sepetim

Fatih'in Entelektüel Portresi

Yayınevi : Timaş Tarih
Barkod : 9786050847413
Ürün Kodu : 15201.01.5811
Sayfa Sayısı : 128
123,75 TL
165,00 TL
%25
İndirim
Beğen

Tükendi

Gelince Haber Ver
Paylaş
Fiyat Alarmı Tavsiye Et

Fatih'in Entelektüel Portresi

Bu Kitap Neden Önemli?

Bu eser, kitap tarihi, kütüphanecilik ve kültür tarihi çalışmaları açısından Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli akademisyenlerden biri olan İsmail E. Erünsal tarafından kaleme alınmış ve sosyal medyada oldukça etkin bir kalem olan Halil Solak’ın tarafından da yayına hazırlanmıştır.
Erünsal bu çalışmasında, İstanbul’u fethederek imparatorluğun gerçek kurucusu olma vasfını kazanan Fatih Sultan Mehmed’in entelektüel dünyasına mercek tutuyor.
Fatih Sultan Mehmed nasıl bir eğitimden geçti? Kaç lisan biliyordu? Kütüphanelerinde hangi kitaplar vardı? Hangi ilim dallarına özel ilgisi vardı? Avnî mahlasıyla yazdığı şiirlerin bulunduğu eser şimdi nerede? Tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası…
Normal kitap ebadında, tamamı renkli resimli, her yaştan kültür tarihi okuyucusuna hitap eden üslup.

Föy Metni

Elinizdeki kitapta İstanbul’u fethederek imparatorluğun gerçek kurucusu olma vasfını kazanan Fatih Sultan Mehmed’in entelektüel yönü inceleniyor.
Kitabın başında çocukluğundan gençliğine Fatih’in eğitim süreci ve çevresindeki hocalarına odaklanılmıştır. Ardından Fatih’in âlimlerle olan ilişkilerine değinilmiş, ilim ve felsefe tarihinin en önemli ve aktüel sorunlarına dair ulemanın tartışıp eser vermesindeki ana rolü üzerinde durulmuştur. Sonrasında “Avnî” mahlasıyla şiirler yazan bir şair olan Fatih’in bir divançe tutarındaki şiirleri ve dönemin şairleriyle kurduğu şiir meclislerine dahil oluyoruz.
Genç yaşta bütün bu edebî ve ilmî birikime sahip Fatih kurduğu Saray Kütüphanesi ile payitaht İstanbul’da Doğu ve Batı kültürünü bir araya getirmeyi amaçlıyordu. Peki Fatih’in ilgi ve merakları kütüphanesine nasıl yansımıştı?
Coğrafya, matematik, astronomi ve askerî ilimlerle ilgili kitaplardan farklı dillerden tercüme ettirdiği klasik eserlere, Venedikli ressam Gentile Bellini’nin tablolarından madalyonlara, Anabasis’ten İlyada’ya Fatih’in kütüphanesinin raflarında hızlı ve renkli bir seyahate hazır olun.
Fatih'in Entelektüel Portresi: Merakları, Kitapları ve Kütüphanesi, ömrünü Osmanlı kültür tarihinin yazımına adayan Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’ın yetkin kaleminden…

Arka Kapak Metni

Fatih Sultan Mehmed, 1453 yılında İstanbul’u fethettiğinde kurmak istediği dünya imparatorluğunun başkentini aynı zamanda bir kültür merkezi haline getirmeyi amaçlıyordu. Çok genç yaşta Doğu ve Batı kültürüne hâkim olan Fatih, bir yandan İslâm bir yandan da eski Yunan ve Roma’nın kültür mirasıyla yakından ilgileniyordu. Her gün Büyük İskender’in hayatını dinleyen, dönemin ulemasının dinî konularda yaptığı sohbetlere katılan, kütüphanesi için İlyada Destanı’nın bir nüshasını hazırlatan, “din ve felsefe münasebetleri” konusundaki önemli iki âliminden birer eser yazmalarını isteyen aynı Fatih’tir. Topkapı Sarayı’nda kurduğu kütüphanede İslâm dininin ve kültürünün en önemli kaynakları yanında Grekçe, Latince, Ermenice, Süryanice, İtalyanca ve İbranice yazılmış yazma eserler de mevcuttu.

Prof. Dr. İsmail E. Erünsal, Fatih’in Entelektüel Portresi’nde hiçbir Osmanlı padişahı ile kıyaslanamayacak bu büyük hükümdara, ilgilerini, meraklarını ve kütüphanelerini merkeze alarak yakından bakmayı deniyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.