Tükendi
Gelince Haber VerAhmet Yaşar Ocak, ilmî ve fikrî mesaisini ülkesinin, milletinin ve insanlığın hakikat yolundaki arayışına hasreden bir âlimdir. 1970’lerde Prof. Dr. İ. Ercümend Kuran tarafından kurulan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nün kurucu kadrosu içinde, önce asistan, Fransa’daki doktora tahsilinden sonra da öğretim üyesi olarak yer alan Ocak hiç şüphesiz Cumhuriyet tarihimizin en önde gelen tarihçileri arasındadır.
Bu kitaba, Ahmet Yaşar Ocak’ın pek çok öğrencisi, yurt içinden ve dışından akademisyen dostları katkıda bulundular. Yakından bakıldığında, belki diplomasi ve uluslararası ilişkiler bahsi dışında, kitabın bölüm başlıklarının tamamı Ahmet Yaşar Ocak’ın ilgi alanlarını yansıtır. Bu ise onun ne denli geniş bir yelpazede ilmî üretim faaliyetinde bulunduğunun bir göstergesidir. Halil İnalcık’tan Kemal Karpat’a, İsmail Kara’dan Tanıl Bora’ya, Farhad Daftary’den Martin van Bruinessen’e, İsmail E. Erünsal’dan Mustafa Kara’ya kadar birçok ilim adamının; Eski Türklerin Dini Şamanizm mi Yoksa Tanrıcılık mı’dan Türk Halk İslâmlığında Mitoloji ve Edebiyat’a, Kaynakların Eleştirisi Sonucu Osman Gazî’nin Faaliyetleri ve Osmanlı Beyliği’nin Kuruluşu’ndan Abdülbaki Gölpınarlı’nın Bazı Tasavvufî Konulara Bakış Tarzı’na kadar farklı birçok konuyu aynı kitapta buluşturmayı ancak onun gibi geniş çalışma yelpazesine sahip bir tarihçi/entelektüel gerçekleştirebilirdi.
Özel baskısıyla bu eser, duyguların esiri olmanın tarihi doğru bir şekilde kavramanın önünde nasıl büyük bir engel olduğunu tüm araştırmacılara yaptığı çalışmalarla gösteren Ahmet Yaşar Ocak’ı geleceğin tarihçilerine tanıtacak en önemli çalışmalardan biridir.