Tükendi
Gelince Haber VerModern hukuktaki dürüstlük ve iyiniyet kavramları köken itibariyle Roma hukukundaki “bona fides” terimine dayanır. Bona fides “başkasına zarar vermeme, kimseye kötülük yapmama” gibi değerleri içeren, genel manada namuslu ve şerefli bir şekilde hareket etmeyi ifade eden bir muhtevaya sahiptir. Fides kelimesinin Latincede, iyiniyet ve dürüstlük şeklinde ayrıştırılmış olan iki anlamı da kapsayacak şekilde bir taraftan sadakat ve vefayı, diğer taraftan ise güven ve inancı ifade eden geniş anlamından söz edilir.95
Bir kimsenin mevcut hukuki eksiklikten haberdar olduğu hâlde bir hukuki işleme teşebbüs etmesi prensip olarak bu kişinin kötüniyetine işaret eder. Aynı durumdaki kişinin mevcut hukuki eksiklikten haberdar olmaması durumunda ise zarar verme kastı ve kötüniyet taşımadığı anlaşılmaktadır. İslam fıkhında da bilgi-niyet ilişkisine dair bu yaklaşımın somut tezahürleri üzerine çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.
Abdurrahman Bulut İSLAM HUKUKUNDA İYİNİYETİN KORUNMASI adını taşıyan bu çalışmada iyiniyet kavramını, İslam hukuku açısından temellendiriyor ve iyiniyetin korunması meselesine dair fikrî arka planı inceliyor. Hanefi mezhebi merkezli olmak üzere İslam hukukunda iyiniyetin korunduğu temel meseleleri tespit ederek bu meselelerdeki iyiniyet hükümlerini detaylı bir şekilde tahlil ediyor.